3 Kasım 2013 Pazar

Uzun Bir Aradan Sonra Biriktirdiklerim

 Son zamanlarda elimde fotoğraf makinesi, sürekli çekim yapıyorum ama istediğim gibi hiç olmuyor. Israrla devam ediyorum, kim bilir günün birinde çok iyi çekimler yapabilirim.
Çocukluğumdan beri çok sevdiğim bir lezzeti sizinle paylaşmak istedim. Sütlü çorba. Kimi zaman tel şehriye kimi zaman arpa şehriye kimi zaman da pirinç ile yapılan o eşsiz tat. Hepsi de birbirinden güzel ve bir o kadar da pratik. Yani mutfağa ilk defa giren ve şu an'a kadar hiç yemek yapmamış birisi de pekala yapabilecek basitlikte. İnanın abartmıyorum.
 Malzeme Listesi:

  • 1 buçuk çay bardağı kadar tel şehriye
  • süt
  • tuz

Yapılışı:
Tencereye öncelikle 3-4 su bardağı kadar su koyup kaynatalım. Kaynayan suya 2-3 su bardağı kadar sütü ekleyip kaynamasını bekleyelim. Kaynamaya başlayınca tel şehriyeyi karıştırarak ekleyip, tuz ilave edelim. Tel şehriyelerin dibe çöküp topaklanmaması için karıştırmayı ihmal etmeyelim. Servis aşamasında isteğe göre karabiber dökebilirsiniz.

 Şimdi de eşim ve oğlumun çok sevdiği kızartma yağını paylaşmak istedim. Aslında ben tadına baktım, damak tadıma uymuyor. Oğlum ise bayıla bayıla yiyor. Nasıl yapıldığı konusunda ise kayınvalidemin söylediği; süt kaymağını toplayıp kaynatıyor ve rengi koyulaşınca kavanozlara dolduruyor. Yıl boyunca bozulmadan duruyor. Oğlum koyu yumurta istediğinde kaymak kavurmasından bir miktar tavaya alıp, çok kısık ateşte çözdürüp içine 2 yumurta kırıyorum. Kokusu ve tadı bana hitap etmese de bir denemenizi öneririm.
 



 
Uzun süreden beri hazır yoğurt tüketmiyorum. Geçenlerde yoğurt mayalamamış ve hazır yoğurt almıştım. Hem de eskiden severek yediğim bir markayı. Ama tadı tam bir felaketti. Artık ziyan olmasın diye ayran, cacık ve sarımsaklı yoğurt olarak tüketebildim. Damak tadımın bu kadar çok değişmesine inanamadım doğrusu.
 Her salı kapımıza gelen ailemizin sütçüsünden 5 litre süt alıp; bir güzel kaynatıyorum. Dikkat edilecek husus kaynamaya başlayınca 5 dakika daha kaynatmak yeterli. Sonra tencereyi (evdeki en büyük ve geniş olan ) evin soğuk ve sürekli kullanılmayan dipteki odasına koyup üzerine süt tülbentini örtüp kapağını kesinlikle kapat-mı-yorum. Çünkü bu şekilde ertesi güne daha fazla kaymak elde edebiliyorsunuz.
Ertesi gün sütün üzerinde biriken kaymağı kevgirle alıp sütü ocağa koyuyorum. Süt yoğurt yapmak için yeterli ısıya kavuşunca ki bu annemin dediğine göre parmağımızın birkaç saniye sütün sıcaklığına dayanabileceği kadar; mayalamak için 2 ila 4 kaşık yoğurdu ılık sütün içine ekleyip bir miktar çırpıyorum. Bazen bir tatlı kaşığı şeker de eklediğim oluyor. Bazen de 2 kaşık süttozu da.
 Hazırladığım karışımı küçük kaplara boşaltıp, kimsenin dokunmayacağı bir yerde battaniyelere sarıp 6-7 saat uyutuyorum :) Sonra buzdolabına yavaşça alıp 1 gün dinlendiriyorum. Hazır yoğurtlara taş çıkartacak bir lezzete kavuşuyoruz. Haa, yoğurt ekşidi diye de hemen dökmüyorum, onu da uzun süre kek ve poğaçalarda kullanabiliyorum. Eğer sütü alıp hemen kaynatmayıp ekşidiyse de atmayın. Çok güzel lor oluyor.
 Yaprak sarması her evde sık sık yapılır ama ben o kadar az yapıyorum ki; 11 yılda 4. desem gülersiniz bana. Evet doğru, ama bundan sonra sık sık yapacağım inşallah.
 Eşimin köyüne yazın gittiğimizde arkadaşının sünnet düğünü vardı. Orada öyle güzel yemekler pişirilmiş ki, yapanların gerçekten ellerine sağlık. Ben de evde denedim ama kuzu etiyle olsaydı daha iyi olurdu.
Eti önce suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. Sonra az haşlanmış nohutu temiz suyu ile ete ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz. Ayrı bir yerde iç yağını alıp kavuruyoruz ve taneciklerini çıkartıp atıyoruz. Geriye kalan yağa yemeklik doğranmış soğanı katıp kavuruyor ve yemeğe ekliyoruz. Karabiber, tuz, 1-2 diş sarımsak ve çok az miktarda kekik ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Etler ve nohutlar yumuşayınca yemeğimiz hazır. Çok lezzetliiiiii.
 Bugün kuaförümden aldığım kaş ve kirpik bakım yağım. Denemek için can atıyorum. Bakalım o kadar marifetli miymiş. Yanında da güzel bir cımbızı var.

4 yorum:

  1. ellerıne sağlık canım harika tarifler harika görüntüler birikmiş hepsini de çok severim madem beni takip ediyorsun ben de seni takibe alıyorum o zaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfama hoşgeldiniz, beğeninizi almak çok güzel, selam ve dua ile...

      Sil
  2. Harika gozukuyorlar :) Ellerinize saglik ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sayfama hoş geldiniz, yorumunuz için teşekkürler... bu arada çiğ balık yeme fikri bence de çok mide bulandırıcı. :)

      Sil