16 Mart 2015 Pazartesi

Davet Sofram

 Çok sevdiğim arkadaşlarım minik Serra'mızı görmek için geldiler. Onlar her şeyin en iyisine layıklar. Elimden geldiğince hazırlıklarımı yaptım. Haa bu arada fotoğraf çekimi geç oldu, sadece beyler sofrada, bayanların her birinin kucağında bebek olduğundan sırayla oturabildik. Bebekler büyüyünceye kadar böyle olacak galiba.

Menü:

  • Portakallı Kek
  • Islak Kurabiye
  • Etsiz Çiğköfte
  • Havuçlu Patates Salatası
  • Kıbrıs Tatlısı
  • Tuzlu Kıyır Kurabiye
  • Kuru Patlıcan ve Kuru Biber Dolması
  • Elmalı Kurabiye
  • Peynirli Poğaça
  • ve arkadaşım Derya'dan Patatesli Yufka Böreği

 Tuzlu Kurabiye:

Malzemeler:

  • 125 gr margarin (oda ısısında)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 3 su bardağına yakın un
  • susam

Yapılışı:
Yağlar, yumurtanın beyazı, şeker ve tuz karıştırılır. Bir kasede kabartma tozu limon suyu ile köpürtülüp karışıma eklenir. Yavaş yavaş un eklenerek yumuşak bir hamur yapılır. Hamura istenilen şekil verilir ve üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. 180 derece fırında altın sarısı oluncaya dek pişirilir.
 Kıbrıs Tatlısı:

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı ceviz içi

Şerbeti İçin:

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilya

Kreması İçin:

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı nişasta
  • yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz kremşanti

Yapılışı:
Önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım. Keki için yumurta ve şekeri çırpalım. Sıvıyağ ekleyip bir tık daha çırpalım. Galeta unu ve kabartma tozu ekleyip karıştıralım. Hindistan cevizini de ekleyip çırpalım. Son olarak kırılmış ceviz içini ekleyip spatula ile karıştırıp sıvıyağ ile yağlanmış kare borcama dökelim. 160 derece fırında yaklaşık 25 dk. pişirelim. Pişen kekin ilk sıcaklığı gidince soğuk şerbeti dökelim.
Kreması için krema hariç tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırarak pişirelim. Pişen krema biraz ılıyınca kremşantiyi ekleyip 5 dk boyunca mikserle çırpalım ve kekin üzerine dökelim. Üzerine hindistan cevizi serpip dolapta en az 3 saat bekletelim.


Peynirli Poğaça:

Malzemeler:

  • 150 gr margarin
  • 1 kahve fincanından biraz az sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2-3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta
  • yarım su bardağı nişasta
  • 1 mini paket pirinç unu
  • un

Yapılışı:
Tüm malzemeler yoğrulup yumuşak bir hamur elde edilir ve küçük parçalar kopartılıp elimizle bastırarak açıp içine peynir konulup kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırında verilir.

Etsiz Çiğ Köfte:

Malzemeler:

  • 4 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su(kaynar değil)
  • 3 buçuk patates (püre halinde)
  • 1 orta boy soğan rendesi
  • 7-8 diş sarımsak(ezilmiş)
  • 3 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2-3 yemek kaşığı isot
  • 1-2 yemek kaşığı pulbiber
  • yarım limonun suyu
  • 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1,5 çay bardağına yakın sıvıyağ

Yapılışı:
Bulguru ıslatıp biraz bekleyelim şişmesi için. Sonra içine diğer malzemeleri ekleyip biraz yoğuralım. Yaklaşık 4-5 dakika yeterli. Sonra elimizi ıslatarak şekil verelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder