26 Şubat 2013 Salı

Yöresel Bir Lezzet:HÖŞMERİM

          Sömestr tatilinde annemlerin oturduğu binaya taşınmıştık, işten geç saatlerde geldiğimde yemek hazır değilse annemin mutfağına dalıyorum ya da oğlum yaptığım yemeği yemek istemezse anneannesine gidip alışık olduğu tadları her daim buluyor. :) 
          Bugün çay demlemiştim ve işe gitmeyip evde kalmanın tadını çıkarırken; elinde höşmerimle annem çıkageldi. Ben de hemen bir çoban salatası hazırlayıp yanına kahvaltılıkları çıkardım. İşte bugünün karesi :)




           Höşmerimin yapılışına gelince; annem göz kararı yaptığından ( hiç ölçü kullandığını bilmem, pazarda bile aldığı ürünler gramı gramına doğru çıkıyor) yaklaşık ölçüyü vereceğim:

  • 1,5 Lt süt (kaymaklı olması tercih edilir)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1-2 kaşık tereyağ (süt yağlı ise daha az, yağsız ise daha fazla konulabilir.)
  • un
  • Üzerine serpmek için toz şeker

    Tavaya süt, tuz ve yağ konulup kaynatılır. Sonra üzerine unu az az dökerek karıştırılır, eze eze pişirmeye devam edilir. Yumuşak bir hamur kıvamına gelir. Bu haldeyken karıştırarak ve ezerek pişirmeye devam edilir. Sonunda daha ufak parçalara ayrılır ve fotoğraftaki gibi altın sarısı yer yer kızarmış dane dane bir hal alır. Sıcak sıcak servis tabağına konulup üzerine arzu edilirse ki böyle daha güzel oluyor; toz şeker serpilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder